Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

Tarafımıza yöneltilen en sık sorular ve cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.
  • Ar-Ge Merkezi nedir?
    Ar-Ge Merkezi, işletmenin organizasyon yapısı içinde ayrı bir birim şeklinde örgütlenen, yurtiçinde araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunan ve en az 15+2 tam zamanlı Ar-Ge personeli istihdam eden, yeterli Ar-Ge birikimi ve yeteneği olan, aynı bina veya aynı yerleşke içinde yer alan birimlerdir. Bazı sektörler için personel sayısı en az 30 olarak istenebilmektedir.
  • TKDK’nın destekli olduğu iller hangileridir?
    Afyon, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Şanlıurfa, Sivas, Tokat, Trabzon, Uşak, Van, Yozgat.
  • Yatırımımızı teşvik belgesinde öngörülen sürede tamamlayamamamız halinde ek süre alınabilir mi?
    Yatırım Teşvik Belgesi kapsamındaki yatırımların belgede öngörülen sürede gerçekleştirilmesi esastır. Yatırımın öngörülen sürede gerçekleştirilememesi hâlinde, teşvik belgesinde kayıtlı ilk sürenin yarısı kadar ek süre verilmektedir.
  • GES Yatırım Teşvik Belgelerinde paneller yerli mi olmalıdır?
    Yapacağınız yatırımla ilgili alacağınız teşvik belgesinin Tamamlama Vizesi aşamasında paneller için Yerli Malı Belgesi veya Menşe şahadetnamesi gibi, panellerin yurtdışı menşeli olmadığını kanıtlayıcı belgelerin sunulması talep edilecektir.
  • Hibe alırken nelere dikkat etmeliyiz?
    Hibe, teşvik ve kredi programlarının farklı şart ve koşulları bulunmaktadır. Bunların bazıları birbirleri ile benzerlik göstermekte olup, bazılarının ise özel koşulları olabilmektedir. Buradaki önemli husus kendi sektörünüze uygun proje ve programlara başvuru gerçekleştirmektir.
  • İhracata yönelik destekler nelerdir?
    Kira, Tanıtım ve Marka tescil desteği, fuar katılımı, pazar gezileri, e-ticaret sitelerine üyelik, rapor ve danışmanlık desteği, pazara giriş belgeleri vb. gibi desteklerdir.
  • GES nedir?
    Güneş enerjisi santralleri, güneş ışığından gelen enerji parçacıklarını elektrik enerjisine çeviren santrallerdir. Santrallerde, hesap makinelerindekine benzer fakat büyük ebatlarda güneş pilleri kullanılır. Güneş pilleri fotovoltaiktir. Üzerine gelen güneş ışınlarını elektriğe çevirirler.
  • Hibe nedir?
    Hibe bir kamu kuruluşu, işletme ya da vakıf tarafından bir eğitim kurumu, şirket ya da kişiye verilen karşılıksız paradır. Hibe genellikle belirli bir başvuru sürecinin ardından verilmektedir. Hibelerin büyük bölümü belirli bir projenin giderlerini karşılamak üzere verilmektedir.
  • Dahilde İşleme İzin Belgesi nedir?
    Dahilde İşleme İzin Belgesi, imalatçı firmaların ihraç ettiği ürünlerde kullanarak İhraç etmek kaydıyla ithal edecekleri hammaddelerin ithalat aşamasında gümrük vergisi, KDV ve varsa KKDF muafiyeti uygulanması ile verilen desteklerdir. Dahilde İşleme İzin Belgesi Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca düzenlenir.
  • Dahilde İşleme İzin Belgesi hangi firmalara verilir?
    Kapasite raporu olan, İhracatçılar birliğine üye olan, imalatçı ve ihracatçı firmalara Dahilde İşleme İzin Belgesi verilir. Dahilde İşleme İzin Belgesi alan firmalar ihracatlarını kendileri yapabilecekleri gibi aracı ihracatçı kullanarak da ihracatlarını yapabilirler.
  • Yabancı Personel Çalışma izni ne kadar sürede onaylanmaktadır?
    Çalışma Bakanlığı’na doğru ve eksiksiz dosya ile yabancı personel çalışma izni başvuru yapılması halinde 15-45 gün içinde izin talepleri onaylanmaktadır.
  • Yabancı şirket ortaklarına yabancı personel çalışma izni alınması zorunlu mudur?
    Şirket ortağı ve müdürü olan veya olmayan ancak şirkette çalışacak her yabancı personel çalışma izni alınması zorundadır.
  • Yatırım Teşvik Belgesi (YTB) nedir?
    Yatırım teşvik belgesi, üretimde yüksek katma değer yaratmak, bölgeler arası ekonomik dengesizlikleri gidermek, istihdam yaratmak ve dünya ölçeğinde rekabet gücü sağlamak için yatırımların ve yatırımcıların devlet tarafından desteklenmesi amacıyla verilen belgedir.
  • Kimler Yatırım Teşvik Belgesi alabilir?
    Gerçek kişiler, adi ortaklıklar, sermaye şirketleri, kooperatifler, iş ortaklıkları Kamu kurum ve kuruluşları Kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşları Dernekler ve vakıflar Yurt dışındaki yabancı şirketlerin Türkiye’deki şubeleri
  • Yatırım Teşvik Belgesi almak için nereye müracaat edebilirim?
    Yatırım Teşvik belgesi, Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenir. Genel Teşvik Uygulamaları kapsamında yer alan, sabit yatırım tutarı 10 Milyon TL’yi aşmayan ve Tebliğle belirlenen yatırım konuları için tercihe bağlı olarak; Yatırımın yapılacağı yerdeki Kalkınma Ajansları veya Sanayi Odalarına (yerel birimler) başvuru yapılabilir.
  • Yatırım Teşvik Belgesi ile yatırımım için devletten para alabilir miyim?
    Yatırım Teşvik Belgesi nakit destek sağlayan bir belge değildir. Belge kapsamında devlet vergi alacaklarından belirli oranlarda indirim uygulayarak yatırımın en az maliyetle gerçekleşmesine imkan tanımaktadır.